Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

“Πόρτα” στους τουρίστες έριξε χωριό στον Αμαζόνιο

Το πρόβλημα με τους δυτικούς τουρίστες – και όχι με τους ταξιδιώτες – είναι ότι θέλουν να γνωρίσουν “εξωτικά” μέρη, χωρίς να αποχωριστούν ούτε μια στιγμή τις ανέσεις τους. Από κει ξεκινά και το πρόβλημα πολλών περιοχών στον πλανήτη που με αργούς – ή γρήγορους - ρυθμούς χάνουν σταδιακά την αυθεντικότητα τους.



Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο – και δεδομένου ότι ο Αμαζόνιος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια must προορισμός για τον κάθε δυτικό – η Ναζαρέτ, ένα μικρό χωριό του Αμαζονίου αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο σε όποιον δεν σέβεται τους ντόπιους και τις συνήθειες τους. 

Η άγρια φύση με τις ζούγκλες και οι μυστηριακές τελετές των αυτοχθόνων αποτελούν τον τελευταίο καιρό πόλο έλξης πολλών τουριστών, κατάσταση που επιδεινώθηκε με τα “τουριστικά πακέτα” των ταξιδιωτικών γραφείων. 

Περίπου 800 άνθρωποι κατοικούν σ' αυτό το χωριό που βρίσκεται περίπου 20 λεπτά από το τουριστικό θέρετρο της Λετίσια στην Κολομβία με το καράβι και οι γηγενείς υποστηρίζουν πως οι τουρίστες κυριολεκτικά δεν τους αφήνουν σε ησυχία! 

Συν του ότι και που έρχονται, δεν ξοδεύουν και πολλά λεφτά, με αποτέλεσμα ούτε να μπορούν να ζουν όπως ζούσαν παλιότερα, αλλά και ούτε να γεμίζουν τουλάχιστον το δημόσιο ταμείο τους. 

Ο Grimaldo Ramos, κάτοικος της Ναζαρέτ, υποστηρίζει στην Guardian, πως οι τουρίστες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την άγρια φύση από τους κατοίκους του Αμαζονίου, βγάζοντας φωτογραφίες, χωρίς να ρωτούν, ανθρώπους λες και βλέπουν κάποιο εξωτικό ζώο! 

“Οι τουρίστες έρχονται και βάζουν την κάμερα κυριολεκτικά μπροστά στο πρόσωπο μας! Φανταστείτε να κάθεστε στο σπίτι σας κι ένας άγνωστος να έρχεται και να σας φωτογραφίζει μανιωδώς. Θα σας άρεσε;”, ρωτά τον δημοσιογράφο Toby Muse ο Ramos. 

Κι έχει απόλυτο δίκιο... 

Έτσι κι αλλιώς οι κάτοικοι δεν πολυνοιάζονται για τον τουρισμό, ίσα ίσα που αισθάνονται και πιο ήσυχοι: 

“Είμαστε καλύτερα όταν δεν υπάρχουν τουρίστες. Μπορούμε να ζούμε χωρίς να μας ενοχλούν”, λέει ο Ramos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου