Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Γήινο σπίτι έχτισαν μαθητές στη Λάρισα


Ένα σπιτάκι με πλιθιά και πηλό κατασκεύασαν με τα ίδια τους τα χέρια μαθητές του 17ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, ακολουθώντας τη σχετική μέθοδο, που είναι πανάρχαια, υπό την καθοδήγηση μελών της ομάδας «cob», η οποία δραστηριοποιείται σε τέτοιου είδους κατασκευές. Μάλιστα και στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας έχει δώσει πολλά δείγματα γραφής με κατασκευές από χώμα, μαλλί, πηλό και άχυρο.




Οι μικροί μαθητές κατασκεύασαν το εν λόγω σπιτάκι στην αυλή του σχολείου τους και αποτελείται από «γήινα» υλικά. Τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι θα κλιματίζεται εντελώς φυσικά, διατηρώντας αντίστοιχα ανά εποχή υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο συντελεστής των προγραμμάτων «cob», οικονομολόγος κ. Κώστας Κοντομάνος, «στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών στα περιβαλλοντολογικά προβλήματα της εποχής μας και η εξοικείωσή τους με πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Έχει καθαρά βιωματικό χαρακτήρα με την πρακτική εφαρμογή των παραπάνω τεχνολογιών στην κατασκευή ενός πειραματικού μοντέλου αίθουσας διδασκαλίας σε κλίμακα 1:3».

Το κτίριο, τα σχέδια του οποίου βασίζονται σε σχέδιο-πρόταση των παιδιών, κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σχεδόν από τους μαθητές της έκτης τάξης, στο προαύλιο του σχολείου και θα ολοκληρωθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Η εσωτερική θερμοκρασία και υγρασία του κτηρίου θα καταγράφονται και σε συνδυασμό με τις εξωτερικές μετρήσεις θα χρησιμοποιούνται για την προσομοίωση των ενεργειακών απαιτήσεων σε κτήρια κανονικής κλίμακας. Θα επιχειρείται, επίσης, σύγκριση με τα τρέχοντα δεδομένα στο 17ο δημοτικό σχολείο, υπολογίζοντας την οικονομία που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Η κατασκευή καθώς και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις μετρήσεις θα δημοσιοποιηθούν στο Διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου