Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Mετά από το Μορατόριουμ του ΟΗΕ για τη Γεωμηχανική

Aυτό το σύντομο άρθρο (πατήστε εδώ)  περιέχει μερικές  πληροφορίες σχετικά με το ελάχιστα γνωστό μορατόριουμ που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2010 στη Ναγκόγια στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα. Το μορατόριουμ, που υποστηρίζουν σχεδόν όλα τα κράτη της γης, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, απαγορεύει την εφαρμογή των περισσότερων μορφών της γεωμηχανικής, συμπεριλαμβανομένης και της «Διαχείρησης της Ηλιακής Ακτινοβολίας».   
Η «Διαχείρηση της Ηλιακής Ακτινοβολίας»  έχει αποκτήσει νέα ορμή ιδιαίτερα μετά από τις απογοητεύσεις  που σημειώθηκαν  στη Συνάντηση Κορυφής για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009. Πολλοί επιστήμονες και επίσημοι φορείς –  και συγκεκριμένα  (στην Ευρώπη)  η Βασιλική Εταιρεία της Αγγλίας - ασπάζονται αυτή την τεχνολογία ως αναγκαία και πολιτικά εφικτή απάντηση στο πρόβλημα των ανθρωπογενών κλιματικών αλλαγών. Η κατάσταση περιπλέκεται πέρα από τα όρια κατανόησης της πλειοψηφίας των πολιτών από το γεγονός ότι πολλοί από τους φορείς που συνηγορούν υπέρ της γεωμηχανικής σαν απάντησης στις ανθρωπογενείς κλιματικές αλλαγές,  επίσης χρηματοδοτούν  τις οργανώσεις των «σκεπτικιστών» που αμφισβητούν την ύπαρξη των ανθρωπογενών κλιματικών αλλαγών.
Αν εφαρμοστεί η «Διαχείρηση της Ηλιακής Ακτινοβολίας», θα προκαλέσει φαινόμενα που θα μοιάζουν ακριβώς με τους ψεκασμούς από αεροπλάνα που ήδη παρατηρούνται πάνω από δέκα χρόνια και διεξάγονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση σχεδόν  παντού στον πλανήτη.
Οι ψεκασμοί έχουν επίσης αποτελέσει  αντικείμενο ερωτημάτων από προβληματιζόμενους πολίτες σε πολιτικούς, σε επιστήμονες και γενικά σε επίσημους εκπροσώπους σε πάρα πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας καθώς και των άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Το θέμα αναφέρθηκε το 2007 και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  και πήρε απάντηση από τον τότε Επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα.  
Τέτοιες ερωτήσεις από βουλευτές ή από άλλους πολίτες αντιμετωπίζονται παντού και πάντα ή με άρνηση της ύπαρξης του προβλήματος ή με δηλώσεις άγνοιας (από φορείς που το καθήκον τους δεν είναι να αγνοούν αλλά να ξέρουν).
Τα σχόλια γι’αυτό το φαινόμενο της άρνησης που έκανε τον περασμένο Μαίο στη Γάνδη ο επιστήμονας Δρ. Coen Vermeeren βρίσκονται στο διαδίκτυο.
 Η μόνη εξαίρεση είναι πρόσφατη:  στην Κύπρο το κόμμα των Πρασίνων έχει αναλάβει μια εξερευνητική πολιτική επί του θέματος που το ξεχωρίζει θετικά από όλα τα Πράσινα κόμματα, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
Ίσως ως ανταπόκριση σε αυτή τη στάση, η κυβέρνηση της Κύπρου άρχισε να δείχνει περισσότερο σεβασμό στη νοημοσύνη των πολιτών της χώρας της ώστε να μην εκδίδει τις ρουτινιάρικες διαψεύσεις για τους ψεκασμούς που μέχρι τώρα αποτελούσαν τον κανόνα παντού.
Για σχετικές λεπτομέρειες βλέπετε εδώ.
Η πολιτική της άρνησης αναμφίβολα έπαιξε ρόλο στην εξάπλωση μιας φημολογίας, ειδικά ανάμεσα σε απλούς πολίτες «σκεπτικιστικών» πεποιθήσεων σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές.  Οι  φήμες επικεντρώνονται στην κατηγορία ότι οι ψεκασμοί εξυπηρετούν μια ποικιλία από ύπουλους και εγκληματικούς σκοπούς. Μία συγκεκριμένη κατηγορία είναι ότι οι εναέριοι ψεκασμοί με αλουμίνιο αποβλέπουν στο να προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες που θα καταστήσουν αναγκαία τη χρήση της νέας γενιάς μεταλλαγμένων σπόρων του Monsanto που αντιστέκονται στο αλουμίνιο.  Αν μόνο ένα μικρό ποσοστό των κατηγοριών που κυκλοφορούν αποδειχτούν αληθινές αυτό θα ισοδυναμεί με αποκάλυψη ότι κηρύχθηκε πόλεμος ενάντια στον ανθρώπινο γένος.
Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, οι ερωτήσεις και τα αιτήματα που στέλνουμε στην ελληνική κυβέρνηση, θα έπρεπε να τίθενται από όλους τους πολίτες των χωρών που υπέγραψαν  το μορατόριουμ για τη γεωμηχανική στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα, όπως και από τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, που η κυβερνησή τους δεν υπέγραψε.
Δυστυχώς αρκετοί πολίτες, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι είναι οι περισσότερο προβληματισμένοι για τους ψεκασμούς, επίσης αντιτίθενται στην ύπαρξη του ΟΗΕ και συνεπώς έχουν ανάμεικτα αισθήματα για ένα μορατόριουμ του ΟΗΕ, ακόμα και όταν αυτό αφορά μια δραστηριότητα που τους βρίσκει σθεναρά εναντίον.  Δεν θέλουν να δώσουν στον ΟΗΕ το ρόλο του μεσολαβητή. Γενικά θεωρούν πιο σημαντικό να αντιτίθενται στον ΟΗΕ παρά να αντιτίθενται στους ψεκασμούς.
Αυτή τη διστακτικότητα δεν τη συμμεριζόμαστε. Θέλουμε να δηλώσουμε απερίφραστα ότι απορρίπτουμε τους επίσημους ισχυρισμούς ότι  ψεκασμοί για «Διαχείριση Ηλιακής Ακτινοβολίας» και/ή για άλλους σκοπούς, δεν γίνονται.  Όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να διαψευστεί η επίσημη παραπληροφόρηση βρίσκονται στην έκθεση Case Orange που εξέδωσε η Ομάδα Belfort  στο συμπόσιο της Γάνδης για τη γεωμηχανική τον περασμένο Μαίο.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει – αν ορθολογικοί σκοποί εξυπηρετούνται από αυτούς τους ψεκασμούς  - ποιοι είναι αυτοί οι ορθολογικοί σκοποί.  Επίσης καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί υπέγραψε ένα μορατόριουμ που προφανώς δεν σέβεται και δεν τηρεί.
Η πλατιά διαδεδομένη ανησυχία των πολιτών θα έπρεπε να αρκεί ως δικαιολογία για τέτοιο αίτημα.

Enouranois     24/11/2010  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου