Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Η Μάχη του Λαμπτήρα...




Η παραδοσιακή λάμπα - η ταπεινή σφαίρα από γυαλί, νήματα και συζευκτήρες με μεταλλική βάση – αποδεικνύεται ένα ισχυρό συναισθηματικό σύμβολο για τον Αμερικανό καταναλωτή, με συνέπεια, η κατάργησή της, να προκαλεί την ανησυχία, αλλά και πολιτική δυσαρέσκεια επειδή στην ιστορία ενεπλάκη η κυβέρνηση!
Να σημειωθεί ότι ο νόμος για τη σταδιακή κατάργηση των παραδοσιακών λαμπτήρων πυρακτώσεως προωθήθηκε και ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 2007, ως μια απλή, σχεδόν ανώδυνη, προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ορίζοντας ως έτος έναρξης του μέτρου το 2012, με στόχο την κατά 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Με το νόμο εκείνο οι κατασκευαστές λαμπτήρων, ουσιαστικά υποχρεώνονταν να στραφούν στην εφεύρεση περισσότερο οικονομικών, ταυτόχρονα και αποδοτικών λαμπτήρων, έτσι ώστε ο πλανήτης να γλιτώσει και από εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. 
Ο νομοθέτης, όμως, αλλιώς τα υπολόγιζε, κι αλλιώς τα είδε να έρχονται τα πράγματα. Την περασμένη Παρασκευή, η Βουλή στην Ουάσιγκτον ψήφισε υπέρ μιας καθυστέρησης ως τον προσεχή Οκτώβριο εφαρμογής του μέτρου, η Γερουσία εμφανίζεται διατεθειμένη να συμφωνήσει, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 
έχουν ορκιστεί να πιέσουν για πλήρη κατάργησή του.Αδιαφορώντας πως το μέτρο έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη, στην Αυστραλία, στην Βραζιλία και στην Κίνα, ενώ μια σειρά άλλα κράτη προετοιμάζονται, υποχρεώνοντας την βιομηχανία να στραφεί σε πλέον αποδοτικά προϊόντα, τα οποία ήδη βρίσκονται στα ράφια των περισσότερων καταστημάτων.
Το γεγονός αφήνει παγερά αδιάφορους τους Αμερικανούς, όπως ισχυρίζεται ο Γερουσιαστής από το Τέξας Michael C. Burgess, ο οποίος έγινε δέκτης παρατηρήσεων ψηφοφόρων του στυλ: “Καλά, γιατί θα πρέπει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να περιορίσει την ελευθερία μου για το τι είδος του φωτός που μπορώ να χρησιμοποιήσω;”.
Οι θιασώτες του παραδοσιακού λαμπτήρα επικαλούνται ότι οι νέοι λαμπτήρες είναι πιο ακριβοί. Ωστόσο, στελέχη της βιομηχανίας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπογραμμίζουν ότι κατά κανόνα διαρκούν περισσότερο και, άρα, εξοικονομούνται χρήματα από τον μειωμένο λογαριασμό ρεύματος. 

Περισσότερα στην ιστοσελίδα:
http://www.nytimes.com/2011/12/17/business/energy-environment/100-watt-bulb-on-its-way-out-despite-bill.html?_r=1&ref=energy-environment

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ανοιχτός διαγωνισμός για την ανέγερση του «Πρότυπου Βιοκλιματικού Νηπιαγωγείου στην Ακαδημία Πλάτωνος»


Δημόσιο, διεθνή, ανοιχτό διαγωνισμό για την ανέγερση του «Πρότυπου Βιοκλιματικού Νηπιαγωγείου στην Ακαδημία Πλάτωνος» προκήρυξε το υπουργείο Παιδείας. Το έργο περιλαμβάνει και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος του Δήμου Αθηναίων. Στις νέες υποδομές θα στεγαστεί το 130ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, το οποίο φιλοξενείται προσωρινά σε χώρους του 60ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. 
Για την κατασκευή του νηπιαγωγείου θα αξιοποιηθούν μελέτες και πορίσματα διεθνών προτύπων που αναφέρονται σε καινοτόμα περιβάλλοντα μάθησης και οδηγούν σε πιο ευέλικτους χώρους με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Το έργο θα ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) Αττικής. 
Οι προτάσεις πρέπει να έχουν κατά το δυνατόν πιλοτικό χαρακτήρα, ως προς τη δυνατότητα χρήσης της ιδέας/αρχής του σχεδιασμού, για καινοτόμο περιβάλλον μάθησης, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία κτηρίου πρότυπου βιοκλιματικού σχεδιασμού. 
Το νέο νηπιαγωγείο εντάσσεται στις γενικότερες δράσεις για την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και στόχο έχει την πολιτιστική, περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποίηση των παιδιών. 
Η προκήρυξη και τα τεύχη που τη συνοδεύουν είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου: 
www.minedu.gov.gr

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

atelier tekuto: earth-bricks


'earth-bricks' by atelier tekuto, chiba, japan
image © toshihiro sobajima


japanese architecture practice atelier tekuto has recently completed 'earth-bricks', a residential structure
located in chiba, japan. the curved exterior wall is formed from 2,600 earth bricks comprised of a dense mixture
of soil and magnesium oxide, an element which can be easily sourced from 'magnesite mineral', commonly
found in oceans and land. originally used for the mortar joints of the pyramids and great wall of china, this structure
aspires to reintroduce masonry construction sourced from local soil as a viable option for developing countries.



extended roof eave with exposed beams
image © toshihiro sobajima


the stacked rectangular bricks are slightly angled to produce the undulating and faintly segmented perimeter enclosure. a deep
roof overhang extends to screen a ribbon clerestory window formed with glass blocks of similar proportions to the custom
soil-based units. at night, the dwelling softly glows through the translucent glazing of the fenestrations. upon entering the central
living space and kitchen, attention is directed to the exposed structure of the vaulted ceilings. rafters radiate downward from
the main ridge element, which is reminiscent of a spine. the curved stairway attached to the exterior wall leads inhabitants
to an open bedroom loft with views of the great room below. the bathroom and storage room are concealed within a partition
behind the food preparation area and underneath the wooden steps.



(left) entrance facade
(right) front door
images © toshihiro sobajima



(left) earth brick detail
(right) upward view from great room
images © toshihiro sobajima



view of entrance and great room from kitchen
image © toshihiro sobajima



kitchen
image © toshihiro sobajima



great room
image © toshihiro sobajima



(left) corridor to bathroom
(right) space under stairway
images © toshihiro sobajima



bathroom
image © toshihiro sobajima



(left) bathroom
(right) view of ceiling from the loft
image © toshihiro sobajima



(left) stairs leading to the loft
(right) top of stairs from the loft
images © toshihiro sobajima



clerestory windows under roof eave
image © toshihiro sobajima



light emanates through translucent glass windows
image © toshihiro sobajima



illuminated at night
image © toshihiro sobajima



masonry wall under construction
image courtesy atelier tekuto





site plan
image courtesy atelier tekuto



floor plan / level 0
image courtesy atelier tekuto



floor plan / level 1
image courtesy atelier tekuto



section
image courtesy atelier tekuto



elevation
image courtesy atelier tekuto



elevation
image courtesy atelier tekuto



elevation
image courtesy atelier tekuto



elevation



block formation diagram



process to make the earth block mixture
image courtesy atelier tekuto



wall section
image courtesy atelier tekuto


project info:


site area: 184.62㎡
building area: 47.84㎡
total floor area: 41.39㎡
structure: masonry – earth block
architecture design: yasuhiro yamashita+masahiko takada+azusa ishii+ryo takagi/atelier tekuto
structural design: jun sato+yuko mihara/jun sato structural engineer
mechanical design: kazuhiro endo/eos plus
lighting design: sueko kanaya/visual technologies
experiment supervision: matsumura, fujita lab./university of tokyo, koshiishi lab./waseda university
construction: atelier tekuto, yoshiro goda/ogawa kyoritsu construction
photographer: toshihiro sobajima

Source:

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Building with earth: to build or not to build?


Έχετε ποτέ σκεφτεί να χτίσετε ή να αποκτήσετε ένα σπίτι φτιαγμένο από χώμα? Οι απορίες σας πιθανόν να επικεντρώνονται στο αν... "είναι κατάλληλο για το κλίμα της περιοχής μου;", "μπορώ να το κάνω μόνος μου;", "πως θα το καταφέρω;", "ποιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται;"....όπως και "πόσο θα κοστίσει;" κλπ.


Πριν την αναζήτηση πληροφοριών, θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί μερικά ζητήματα..


Νομοθεσία
Ο όρος "adobe" που χρησιμοποιείται συνήθως για τα κτήρια από αργιλώδες χώμα, ορίζεται στους ισχύοντες Διεθνείς Οικοδομικούς Κανονισμούς, που χρησιμοποιούνται και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεμονωμένες πολιτείες, όπως το New Mexico, η Arizona και η California, προσαρμόζουν τους κανονισμούς αυτούς, ώστε να συμβαδίζουν με τις τοπικές τεχνικές κατασκευής. Τα πεπιεσμένα τούβλα (Compressed Earth Block CEB) και το καλουπωτό χτίσιμο (rammed earth) περιλαμβάνονται γενικά σε αυτούς τους κανονισμούς που διαφοροποιούνται ανά περιοχή και πόλη. Η μέθοδος adobe παλαιότερα απουσίαζε, αλλά το νέο ενδιαφέρον γύρω από τα "πράσινα" κτήρια, γραφειοκράτες και νομοθέτες τείνουν να το φέρουν στο προσκήνιο και γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί και αυτή στην ισχύουσα νομοθεσία (ASTM Standards).


Συνεπώς, ναι, μπορούμε να χτίζουμε στην Αμερική, νομικά μιλώντας. Σε περιοχές χωρίς κανονισμούς υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία, αλλά θα πρέπει και πάλι το χτίσιμο να ακολουθεί μια αναγνωρισμένη μέθοδο. Εάν η αρμόδια υπηρεσία μιας περιοχής δεν έχει πείρα στις γήινες κατασκευές, ίσως να απαιτείται μελέτη θεωρημένη από αρχιτέκτονα μηχανικό ή διπλωματούχο μηχανικό.


Σε αρκετές περιοχές, κυρίως Νοτιοδυτικά στις Ηνωμένες πολιτείες, οι εγκεκριμένοι κώδικες επιτρέπουν το χτίσιμο σύμφωνα με τα πρότυπα, χωρίς σφραγίδα μηχανικού. Αυτό ισχύει στην Arizona, στο New Mexico, ορισμένες περιοχές της Utah και το Colorado. 


ΚΛΙΜΑ
Η δόμηση με χώμα συνηθίζεται κυρίως στα Νοτιοδυτικά των Η.Π.Α., όπου ο συνδυασμός τοπικών αμερικανικών και ισπανικών επιρροών κάνει διαχρονική αυτή την αρχαία, αλλά ταυτόχρονα και σύγχρονη τέχνη του χτισίματος...διότι περισσότερο για τέχνη πρόκειται, παρά για τεχνική.
Εντούτοις, υπάρχει ιστορικό παρελθόν σχετικά με την δόμηση με χώμα και στα ανατολικά των Η.Π.Α., που χρονολογείται από στην  προ-Επαναστατική περίοδο.
Η μέθοδος rammed earth έχει εφαρμοστεί και σε πιο υγρά κλίματα, όπως αυτά της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, μέχρι την εποχή των ρωμαϊκών κατακτήσεων. Οι Ευρωπαίοι μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στις αποικίες της Αμερικής έχτιζαν με χώμα, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του τόπου τους, ειδικότερα πριν την διάδοση των πριονιστηρίων. Τέτοιες κατασκευές διασώζονται σήμερα στη Νέα Υόρκη, την Pennsylvania και τη Νότια Carolina.
   Οι περισσότεροι από εμάς φανταζόμαστε τις κατασκευές από χώμα σε ξηρά, ερημικά τοπία. Στις Η.Π.Α. συναντάμε συχνά χωμάτινες κατασκευές σε υγρά, τροπικά κλίματα, όπως το Μεξικό ή τα νησιά Honduras, που δέχονται πάνω από 2.540 χιλ. βροχής το χρόνο. Σήμερα, τεχνικές σταθεροποίησης αποτρέπουν την υγρασία από το να επηρεάσει τους χωμάτινους τοίχους. Όσοι χτίζουν σε πιο υγρά κλίματα συχνά επιλέγουν τη μέθοδο rammed earth ή τα πεπιεσμένα τούβλα, που απαιτούν λιγότερο χρόνο για να σταθεροποιηθούν.
Οι κατασκευές adobe, σε συνδυασμό με καλό παθητικό ηλιακό σχεδιασμό του κτηρίου, αποτελούν κατάλληλες και αποτελεσματικές λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας σε κρύες περιοχές με χειμερινό κλίμα. Η χρήση των μεγάλης μάζας τοίχων, η μόνωση και ένα ικανοποιητικά μεγάλο ηλιακό διάφραγμα, μπορούν να ελαττώσουν την κατανάλωση ενέργειας τον Ιανουάριο μέχρι και 60%, ίσως και παραπάνω, ανάλογα με την περιοχή και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν. Επιπλέον οι τοίχοι μεγάλης μάζας ελαττώνουν το κόστος ψύξης σε περιοχές με θερμό κλίμα. Οι τοίχοι από χώμα μας επιτρέπουν την αγορά μικρότερων μονάδων για θέρμανση/κλιματισμό, ενώ οι συσκευές αυτές αρκεί να λειτουργούν για λιγότερο διάστημα σε σχέση με μια συμβατική κατασκευή, ελαττώνοντας κατά πολύ το κόστος, ειδικά αν αναλογιστούμε το μεγάλο κόστος της ενέργειας σήμερα. Το απόφθεγμα "δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα" έχει βάση σε πραγματική εφαρμογή όσον αφορά τις χωμάτινες κατασκευές.




ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ
Τις γνώσεις και την δεξιότητα δεν τα αποκτά κανείς σε μια μέρα. Θα πρέπει κανείς να διαβάσει, να επισκεπτεί και να δει ιδίοις όμασι, να εξασκηθεί, να σχεδιάσει, να μιλήσει για τις κατασκευές αυτές. Όση περισσότερη εμπειρία αποκτά κανείς, τόσο πιο έτοιμος θα είναι για να κατασκευάσει κάτι τέτοιο. 
Τί θα πρέπει περίπου να γνωρίζει κανείς? Κάποια βασικά θέματα είναι τα εξής:


-εξοπλισμός εργοταξίου
- αναγνωρίζοντας και προετοιμάζοντας το χώμα, σταθεροποίηση μίγματος
-θεμελίωση και προετοιμασία δαπέδου ισογείου
- επιλογή είδους τοιχοποιίας
- κατασκευή και τοποθέτηση κουφωμάτων
- ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις
- συνδεσμολογία δοκαριών και συστημάτων στεγών


Θα χρειαστεί να αποφασίσετε για:
- δάπεδα (πλακάκια τύπου Saltillo - terrakotta, πλακόστρωση με πέτρα, χωμάτινα δάπεδα)
- επιχρίσματα τοίχων (εκτεθειμένη οροφή με ξύλινα δοκάρια και καλάμια, σοβατισμένη οροφή, σταυροθόλια, πάνελς εμπορίου, κλπ),
και πολλές άλλες επιλογές..


Όλες αυτές οι αποφάσεις οδηγούν σε μια σειρά από κατασκευαστικά σκίτσα. Το κάνεις μόνος (DIY), τα αναθέτεις σε κάποιον έμπειρο ή προσλαμβάνεις έναν επαγγελματία αρχιτέκτονα?


Όταν ξεκινήσει η κατασκευή, ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει μέχρι να ολοκληρωθεί?


Ένας εργολάβος κατασκευών adobe στο Albuquerque (Νέο Μεξικό) ή στην Τουσόν (Αριζόνα), μπορεί να ολοκληρώσει μια μέτρια adobe κατασκευή "με το κλειδί στο χέρι" σε 4 μήνες, χτίζοντας ένα σπίτι την άνοιξη, ένα άλλο το φθινόπωρο, ή 2 σε ένα χρόνο. Ο μέσος ιδιοκτήτης-χτίστης, δουλεύοντας με λιγότερα εργαλεία, μικρότερη ομάδα εργατών και λιγότερη εμπειρία, θα είναι τυχερός αν το ολοκληρώσει σε ένα χρόνο.
Τέλος, αναρωτιέται κανείς: "πόσο κοστίζει?"


ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΚΟΣΤΟΣ
Το adobe και το rammed earth είναι υλικά που τα φτιάχνεις μόνος σου (DIY), στα οποία διορθώνεται το λάθος του αρχάριου, και τα οποία είναι 100% φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Υπάρχουν οι κανόνες, συνεπώς πρέπει να χτίζουμε σύμφωνα με τα πρότυπα. Και φυσικά έχουμε και τις ανάλογες απαιτήσεις για την ποιότητα ζωής που προσφέρουν.
Οι περισσότεροι που επιθυμούν ένα όμορφο σπίτι από adobe ή rammed earth έχουν υπερ-καλλιτεχνικές απαιτήσεις και ανησυχίες. Δηλαδή, τους αρέσουν τα μεταλλικά ανάγλυφα, στολισμένα μεταλλικά σκεύη από την Guadalajara, τα καστανοκόκκινα Saltillo πλακίδια στα δάπεδα, ή τα ρουστίκ ταβάνια με τις εμφανείς κατασκευές. Μην παραλείποντας φυσικά τα υψηλής τεχνολογίας κουφώματα εξοικονόμησης ενέργειας, οι σκαλιστές πόρτες από το Mexico ή οι μορφοποιημένες με το χέρι εσοχές στους τοίχους και οι χτιστοί πάγκοι.
 Εάν οι απαιτήσεις σας είναι υψηλές, ετοιμαστείτε να πληρώσετε και περισσότερα. Εάν μπορείτε να είστε ικανοποιημένοι με ένα μικρό και οικονομικό σπίτι από adobe, απέριττο και χωρίς υπερβολές, το κόστος ελαττώνεται σημαντικά.Συνήθως οι ιδιοκτήτες που κατασκευάζουν μόνοι τέτοιου είδους σπίτια ελαττώνουν το κόστος περίπου κατά 50%.


Το κόστος για ένα σπίτι που κατασκευάστηκε από τον ιδιοκτήτη του ξεκινά από $55/sq.ft., κάνοντας επανάχρηση υλικών, ακολουθώντας απλό σχεδιασμό, με μερικές μόνο ειδικές λεπτομέρειες..
Όσο προσθέτουμε διαφορετικά στοιχεία, ένας πιο ρεαλιστικός αριθμός είναι περίπου $85/sq.ft.
Οι κατασκευαστές ξεκινούν από τα $85/sq.ft. Όσο κάποιος προσθέτει επιπλέον παροχές και ευκολίες, οι τιμές εκτοξεύονται από τα $90 εώς τα $150/sq.ft. Το κόστος μπορεί να ακόμη μεγαλύτερο σε περιοχές όπως η Santa Barbara, το Scottsdale ή το Santa Fe. 


Συνεπώς θα πρέπει να αποφασίσετε σε αυτά περίπου τα πλαίσια, ανάλογα με τις ικανότητές σας, την διαθεσιμότητα εργατικών χεριών


 Πηγή:
http://www.adobebuilder.com

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Μέθοδοι B.R.E.E.A.M. & L.E.E.D. Περιβαλλοντική πιστοποίηση κτιρίων


Η ανάγκη για μέτρηση του βαθμού βιωσιμότητας ενός κτιρίου έχει οδηγήσει στη δημιουργία μεθόδων αξιολόγησης, οι οποίες έχουν αναπτυχτεί και είναι σε λειτουργία σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Οι μέθοδοι αυτές προσφέρουν βαθμολόγηση και στις περισσότερες περιπτώσεις πιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων μιας κατασκευής. Η πιο αναγνωρισμένη και καθιερωμένη μέθοδος περιβαλλοντικής πιστοποίησης κτιρίων στη Μεγάλη Βρετανία είναι πλέον διεθνώς διαθέσιμη. Η μέθοδος B.R.E.E.A.M. (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) δημιουργήθηκε το 1990 σε συνεργασία με άλλους φορείς, από το B.R.E. (Building Research Establishment), το μεγαλύτερο οργανισμό έρευνας που ειδικεύεται στο κτιριακό περιβάλλον στη χώρα. Εδώ και 18 χρόνια το πρόγραμμα πιστοποίησης καλύπτει την εγχώρια ανάγκη για ολοκληρωμένη αξιολόγηση του βαθμού περιβαλλοντικής βιωσιμότητας κτιρίων, αλλά και εγγυάται την αναγνώριση παραδειγμάτων άρτιου περιβαλλοντικού σχεδιασμού στον κτιριακό τομέα. Η διεθνής έκδοση της μεθόδου, το B.R.E.E.A.M. International, παρουσιάστηκε το 2008 και φιλοδοξεί να καλύψει παραπλήσιες ανάγκες για αναγνώριση και συγκριτική μέτρηση της βιωσιμότητας κτιρίων σε όσες χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής δεν διαθέτουν εθνικά προγράμματα πιστοποίησης. Το πρώτο κτίριο στο διεθνή χώρο που πιστοποιήθηκε με τη μέθοδο B.R.E.E.A.M. είναι το κτίριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο. Ένα βασικό γνώρισμα της έκδοσης B.R.E.E.A.M. International είναι ότι αναγνωρίζει τη διαφοροποίηση των κριτήριων αξιολόγησης για κάθε χώρα, παρέχοντας μηχανισμό προσαρμογής των κριτηρίων βαθμολόγησης στα επιμέρους σχεδιαστικά και γεωγραφικά δεδομένα της. Η αξιολόγηση ενός κτιρίου γίνεται μέσα από ένα συγκεκριμένο αριθμό κριτηρίων περιβαλλοντικής επίδοσης που αφορούν όχι μόνο στον ενεργειακό σχεδιασμό, αλλά στο ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών επιπτώσεων μιας κατασκευής. Αυτές παρουσιάζονται τόσο στο σχεδιαστικό και λειτουργικό στάδιο (π.χ. η κατανάλωση νερού, η χρήση υλικών, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η επίδραση στο οικοσύστημα της περιοχής, ο βαθμός άνεσης των χρηστών), όσο και στο στάδιο αποπεράτωσης (π.χ. η διαχείριση εργοταξίου). Η μεθοδολογία στηρίζεται σε ποιοτικά αλλά και σε ποσοτικά κριτήρια (ποσοστό επίδοσης %) που είναι χωρισμένα σε ενότητες, για την κάθε μία από τις οποίες υπάρχει ένας προκαθορισμένος βαθμός βαρύτητας. Υπάρχουν κάποια βασικά προαπαιτούμενα κριτήρια, αλλά κατά κύριο λόγο το B.R.E.E.A.M. αποτελεί μια ευέλικτη μεθοδολογία αξιολόγησης που στοχεύει στην επιβράβευση των κτιρίων που ξεπερνούν τα συμβατικά σημεία αναφοράς. Η τελική βαθμολόγηση συνοδεύεται με την παροχή πιστοποιητικού που αναγράφει τη σχετική βαθμίδα επίδοσης. Μια άλλη μέθοδος περιβαλλοντικής αξιολόγησης κτιρίων, που σταδιακά αναγνωρίζεται διεθνώς, είναι το L.E.E.D. (Leadership in Energy and Environmental Design), που δημιουργήθηκε από το U.S.G.B.C. (United States Green Building Council). Η μεθοδολογία είναι σε πολλά σημεία παρεμφερής με την αντίστοιχη του B.R.E.E.A.M., αν και τα κριτήρια αξιολόγησης διαφέρουν. Το L.E.E.D. προσφέρεται διεθνώς, αν και προς το παρόν η χρήση του παραμένει κυρίως ως μέσου βαθμολόγησης δημόσιων κτιρίων στις Η.Π.Α. Μια βασική διαφορά του L.E.E.D. από το B.R.E.E.A.M. είναι ότι τα κριτήρια βαθμολόγησης είναι πάγια και δεν διαφοροποιούνται ανά χώρα. Και οι δύο μέθοδοι διεκπεραιώνονται από ειδικά εκπαιδευμένους ανεξάρτητους βαθμολογητές, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι από τους δυο οργανισμούς. Ο ρόλος τους είναι η συνεργασία με τις σχεδιαστικές και κατασκευαστικές ομάδες και η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών και στοιχείων για την τεκμηρίωση της επίδοσης στα επιμέρους κριτήρια βαθμολόγησης. Για να εκδοθεί το πιστοποιητικό, οι βαθμολογητές παραδίδουν το σύνολο των τεκμηρίων στους οργανισμούς πιστοποίησης και, αφού δοθεί η έγκριση, εκδίδεται το πιστοποιητικό για το κτίριο. Τα δύο παραπάνω παραδείγματα μεθόδων αξιολόγησης οφείλουν την επιτυχία τους στην ανάγκη, αλλά και στη δύναμη της ίδιας της αγοράς ακινήτων, φυσικά με την υποστήριξη του κράτους, που από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε τις μεθόδους ως εργαλεία σχεδιασμού και έθεσε στόχους επίδοσης αρχικά για δημόσια κτίρια. Στον ιδιωτικό τομέα η ζήτηση έρχεται κατά κύριο λόγο από αναπτυξιακούς παράγοντες, που θεωρούν τη βιώσιμη δόμηση ως ένα αποδοτικό μέσο υπεροχής αλλά και ως ένα εργαλείο για θετική διαφήμιση προς υποψήφιους αγοραστές ή επενδυτές. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η πιστοποίηση B.R.E.E.A.M. αποτελεί προϋπόθεση για έκδοση πολεοδομικής άδειας σε πολλά αστικά κέντρα της Μ. Βρετανίας. Στη χώρα μας αντίστοιχη μέθοδος δεν υπάρχει, αλλά είναι βέβαιο ότι η ανάγκη για αποτίμηση της κτιριακής βιωσιμότητας θα έρχεται στο προσκήνιο όλο και περισσότερο, καθώς η ενημέρωση επάνω σε πράσινα θέματα και οι πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα για θέματα περιβάλλοντος θα επεκτείνονται. Το βασικό ερώτημα είναι αν στο μέλλον θα υπάρξουν εγχώριες προσπάθειες δημιουργίας μεθόδων αξιολόγησης, αν θα υιοθετηθούν οι ήδη υπάρχουσες ή αν θα θεσμοθετηθεί μια κοινή πανευρωπαϊκή μέθοδος πιστοποίησης της βιωσιμότητας των κτιρίων.


Ιστοσελίδα του Inited States Green Building Council: http://www.usgbc.org

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΞΕΡΟΛΙΘΙΕΣ & ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ

Tριήμερη εκδήλωση εκμάθησης συντήρησης της ξερολιθιάς, διοργανώνει (22 - 24 Σεπτεμβρίου 2011, στο μονοπάτι από Κάστρο προς Πουλάτη στη Σίφνο) η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με τη συνεργασία των 
μελών της Τοπικής Επιτροπής Σίφνου. Οι παρεμβάσεις στους πεσμένους τοίχους θα γίνουν υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση μαστόρων της Σίφνου και θα είναι μια σπάνια ευκαιρία να μάθουν οι συμμετέχοντες την παλιά τεχνική
του χτισίματος των ξερολιθιών. Η δράση αποτελεί πρωτοβουλία του προγράμματος «Αειφόρο Αιγαίο» και του Συμβουλίου Επικοινωνίας της ΕΛΛΕΤ με τη στήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδη. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση κατοίκων και 
επισκεπτών για τη σημασία της ξερολιθιάς και τον ευεργετικό της ρόλο στη συντήρηση του εδάφους και την αποφυγή ερημοποίησης των νησιών. Πρόκειται για μια πιλοτική δράση για τη διάσωση και την προβολή της ξερολιθιάς ως πρωταρχικό στοιχείο της πολιτισμικής κληρονομιάς, που θα μπορεί από το επόμενο έτος να εφαρμοσθεί και σε άλλα νησιά. 

Πληροφορίες: Τηλ: 210 – 32 25 245 (εσωτ. 2, Κ. Στεμπίλη)
email: sepi@ellinikietairia.gr ιστοσελίδα: www.ellet.gr

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

How to grow your own bridge: Villagers create 'living' crossings by training roots across a river !!!



Deep in the rainforests of the Indian state of Meghalaya, bridges are not built, they’re grown. 
Ancient vines and roots of trees stretch horizontally across rivers and streams, creating a solid latticework structure strong enough to be used as a bridge. 

Ancient solution: The 'double decker' living tree root bridge in the village of Nongriat in Meghalaya, India. Locals have been using the bridges for over 500 years 

Some of the bridges are over a hundred feet long and can support the weight of fifty or more people. 
The Cherrapunji region is one of the wettest places in the world with many fast-flowing rivers and streams, making these bridges invaluable to those who live in the region. 



More... 


Nature's incredible engineering: Some of the bridges can hold more than 50 people at a time. Some can take ten to fifteen years before they are fully functional 

Interwoven: A close up of the solid lattice work that makes the bridges so strong. The natural bridges are much sturdier than a conventional wooden bridge because they are still living so they do not rot 
Since the area receives around 15 metres of rain every year, a normal wooden bridge would quickly rot. 

But because the growing bridges are alive and still growing, they actually gain strength over time. 
For more than 500 years locals have guided roots and vines from the native Ficus Elastica (rubber tree) across rivers, using hollowed out trees to create root guidance systems. When they roots and vines reach the opposite bank they are allowed to take root. 

In time, a sturdy living bridge is produced. Some can take ten to fifteen years to become fully functional. 

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2035520/Meghalaya-villagers-create-living-bridges-training-roots-river.html#ixzz1YLDhdToG

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Κατασκευή αχυρόσπιτου στην Κρήτη / Strawbale House in Crete





Εντατικό εργαστήριο φυσικής δόμησης, 10 - 20 Οκτωβρίου 2011
Σε αυτό το εντατικό εργαστήριο διαρκείας 10 ημερών θα μάθουμε πως μπορούμε να μεταμορφώσουμε πρωτογενή φυσικά υλικά, όπως το ξύλο, το άχυρο, ο πηλός και η άμμος, σε μία όμορφη, λειτουργική, υγιεινή, ασφαλή, οικονομική και ανθεκτική κατοικία, σχεδιασμένη να μας προσφέρει ένα άριστο περιβάλλον διαβίωσης.Δίνοντας έμφαση στη δόμηση με αχυρόμπαλες, την κατασκευή πράσινης (φυτευτής) στέγης και τα επιχρίσματα από πηλό και ασβέστη, θα εξερευνήσουμε και άλλες τεχνικές φυσικής δόμησης και την κατάλληλη εφαρμογή τους. Οι κατασκευές από αχυρόμπαλες είναι μια εξαιρετική δομική μέθοδος που αποδίδει μεγάλα οφέλη στην εξοικονόμηση οικονομικών και περιβαλλοντικών πόρων τόσο στην κατασκευή όσο και κατά την ανθρώπινη χρήση του κτιρίου. Εκτός από την πρακτική εξάσκηση με αυτά τα υλικά, θα καλύψουμε επίσης θέματα όπως ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, η κατασκευή θεμελίων, υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, διαχείριση νερού και υγρών λυμάτων και φυσικά η αειφορία (permaculture).

Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας στο workshop@ecoart.gr
Στο εργαστήριο θα διδάξουν : Barbara Jones (Straw Works, formerly of amazonails UK) πλήρωση αχύρου, επιχρίσματα / Toby Mclean (tall engineers UK) στατικά / Σταματίνα Πάλμου (ecoart GR, PRI Hellas) διαχείριση πόρων, σχεδιασμός αειφορίας / Χρήστος Χωραΐτης (Heatherwick studio UK, Sanford coop UK)- βιοκλιματική αρχιτεκτονική, φυτευτή στέγη 

Αφιξη/ΑναχώρησηΘα ξεκινήσουμε το εργαστήριο το πρωί της Δευτέρας10 Οκτωβρίου στις 9 π.μ. Εαν θέλετε μπορείτε να έρθετε από το απόγευμα της Παρασκευής, ώστε να έχουμε το χρόνο να τακτοποιηθούμε και να γνωριστούμε καλύτερα πριν ξεκινήσουμε. Θα ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου.Τι να περιμένετε Να είστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε. Αυτό σημαίνει βροχή, ήλιο και φυσικά.. λάσπη! Μεγάλο μέρος του έργου απαιτεί κάποια φυσική προσπάθεια, αλλά ενθαρρύνουμε τους συμμετέχοντες να δουλεύουν τόσο όσο αισθάνονται άνετα. Θα προσπαθήσουμε όσο είναι δυνατόν να παρέχουμε άνετες και χαλαρωτικές συνθήκες διαμονής. Κυρίως προετοιμαστείτε για ένα ταξίδι σε κατασκήνωση εργασίας, το οποίο θα είναι μεγάλη διασκέδαση! Φαγητό Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε τυχόν αλλεργίες ή διαιτολογικές ιδιαιτερότητες και περιορισμούς ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα.Ημερήσιο πρόγραμμα Σύμφωνα με την εμπειρία μας, ένα κάπως «ανορθόδοξο» ημερήσιο πρόγραμμα λειτουργεί πολύ καλά στα εργαστήρια φυσικής δόμησης λόγω της χειρονακτικής φύσης των μαθημάτων.Το παρακάτω προτεινόμενο πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί στα σημεία του, κατόπιν συλλογικής απόφασης από τους συμμετέχοντες.08:00 - 09:00 π.μ. – πρωινό09:00 - 10:30 π.μ. – πρωινή εργασία/θεωρητική διδασκαλία10:30 - 10:45 π.μ. – πρωινό διάλειμμα10:45 π.μ. - 12:30 μ.μ. – πρωινή εργασία, 2ο μέρος12:30 - 02:00 μ.μ. – γεύμα 02:00 – 03:00 μ.μ. – απογευματινή διδασκαλία/συζήτηση03:00 – 05:00 μ.μ. – απογευματινή εργασία06:00 μ.μ. – δείπνοΤο αναλυτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα βρίσκεται στο τέλος της σελίδας (να έχετε υπόψη σας ότι τόσο οι ώρες όσο και τα επί μέρους θέματα υπόκεινται σε μεταβολή ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των εκάστοτε συμμετεχόντων)Τα βράδια μπορεί να υπάρχουν προβολές παρουσιάσεων, βίντεο, μουσική κ.τ.λ. Οτιδήποτε διαθέτετε (π.χ. τραγούδι, ικανότητα, ταλέντο κ.τ.λ.) και θα θέλατε να το μοιραστείτε με την ομάδα, σας παρακαλούμε να το φέρετε μαζί...Την Δευτέρα το πρωί θα ξεκινήσουμε μετά τις 9:00. Προηγουμένως θα έχουμε πάρει το πρωινό μας όλοι μαζί.Τι να φέρετε Αντιηλιακή προστασίαΣκηνήYπνόσακο/ΥπόστρωμαΕνα καλό καπέλοΕίδη προσωπικης φροντίδας και πετσέταΡούχα που δεν σας πειράζει να λερωθούνΑνθεκτικά παπούτσια και λαστιχένια γάντιαΟ,τι εργαλεία θεωρείτε χρήσιμα – πάντως θα είμαστε προετοιμασμένοιΕνδιαφέροντα βιβλίαΈνα αγαπημένο τραγούδι, μουσικά όργανα και τα ταλέντα σας.




Crete Straw HouseNatural Building Intensive Workshop, October 10-20, 2011In this 10 day intensive workshop we will learn how natural, unprocessed materials such as wood, straw, clay and sand can be transformed into a beautiful, fully functional, healthy, safe, affordable and durable house, designed to offer an exceptional living environment.While giving special emphasis on building with strawbales, living (green) roof construction and clay rendering, we will explore other natural building techniques and their appropriate application. Straw bale construction is an excellent building method that provides great benefits in terms of saving on financial and environmental resources both during the building process and during the building’s human use. Besides hands on practice with these materials we will also cover topics such as bioclimatic design, foundation construction, appliances installation, water management and remediation and of course, permaculture.Course Instructors: Barbara Jones (Straw Works, formerly of amazonails UK) strawbale building, rendering / Toby Mclean (tall engineers UK) structural engineering / Stamatina Palmou (ecoart GR, PRI Hellas) resource management, permaculture design / Christos Choraitis (Heatherwick studio, Sanford coopUK) bioclimatic design, living roof For further information for this course please contact workshop@ecoart.grArrival/Departure We will begin the workshop Monday, October 10th. If you’d like, you may arrive on Friday evening so as to have time to set up before the commencement of the workshop. We will finish things up in the early afternoon on Thursday, October 20What to Expect Be prepared for anything. That includes rain, sun and of course, getting muddy. Much of the work will require at least some physical exertion, but we strongly encourage participants to only work as much as they are comfortable. As much as possible, we will work to provide relaxed, comfortable accommodations. Basically, prepare yourself for a working camping trip that’s going to be loads of fun!Food  Please let us know if you have any food allergies or dietary preferences/restrictions so that we may cater to them. Daily Schedule In our experience, a somewhat unorthodox daily schedule works very well for building courses due to the physical nature of the coursework. Here’s the proposed schedule, which may change somewhat if we collectively decide to modify things. 8-9 am –breakfast9-10:30 am – early morning work/lecture session10:30-10:45 -- morning break10:45-12:30 – morning work 212:30-2 – lunch 2-3 pm – afternoon talk session3-5 pm – work6 pm – dinnerEvenings may include slide shows, videos, music, etc. If you have anything (a song, skill, talent, etc.) you would like to share with the group, please do bring it alongAgain, on Monday we won’t actually begin the course until 9am. We’ll have breakfast available beforehand.What to Bring :Sunscreen/A good hat / Tent / inflated matress / sleeping bag /Toiletries and towel /Clothes you don’t mind getting dirty /Sturdy shoes & rubber gloves /Any tools you think may be useful – we’ll be prepared though / Interesting booksCourse fees include:-14 day camping (Friday 7 Oct - Friday 21 Oct) -Yoga Asana, pranayama and yoga nidra early in the morning before breakfast -three meals per day (Monday 10 Oct - Thursday 20 Oct)Course pricing / bookings400 euros (If paid in full 25 days before the course commences)500 euros (Regular price for this course) 250 euros (Deposit to lock in booking)For further information for this course please contact workshop@ecoart.gr

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

EVOL: underground city at ms dockville


for the ms dockville music festival in hamburg, EVOL has installed a miniature city beneath the open fields of the countrysideberlin-based artist EVOL has installed a miniature city beneath the countryside of rural hamburg, germany, in a project for the ms dockville arts and music festival in august. the project was completed over the course of eight days and will remain at least through the festival's close on august 14th.EVOL's work typically transforms urban spaces into miniature cities by pasting spraypainted stenciled images of walls and windowsover planters, power boxes, and other structures. about the current installation, among his first in a rural setting, he reflects:'as I came [to the site] first, that's what I found: endless meadow, trees and blue sky. not exactly what I play with usually. so I decided to cut open the idyll, and pretend there is no endless meadow, but only rooftop-gardens of the disgust underneath.'

night view


view from above, at ground level


additional perspective


detail view


detail from base


beginning construction


installing the struts and infrastructure


placing the walls


the artist at work

closer view during construction


installing the lighting system


additional view


at the studio, the paper prints in process, with stencils visible in foreground

Source:

Skypump electric charging station


concept rendering of the 'sanya skypump' wind-powered charging station for electric vehicles, developed by urban green energy and GEdeveloped by urban green energy in collaboration with general electricthe 'sanya skypump' is a wind-powered charging station for electric vehicles.the device combines a GE 'wattstation' with an urban green wind turbine, capturing up to 4kW of wind energy. standing 13 meters (42 feet) tall, the 'skypump' can be easily installed in parking lots, rest stops, and other areas. it is equipped with an LED light (raised 7 meters or 23 feet from the ground), and even when a vehicle is not plugged in, the turbine continues to operate, feeding energy back into the grid.the companies will also produce a model of 'skypump' for home use, that utilizes GE's wall-mounted 'wattstation'. GE estimates that the 'wattstation' recharges most electric vehicles to completion within four to eight hours, although there is not yet information on whether the 'sanya skypump' will offer similar efficiency.


the 'sanya skypump'


closer view of wind turbine


closer view of 'wattstation' base


placement renders

Source: